Wat vind jij van de Hoofddoek? Stel een vraag aan Anna

>

January 8, 2011

Anna de Ruiter woont in Amsterdam Noord. Ze is geen Moslim maar heeft wel een hoofddoek omgedaan.

Ze heeft mensen uit haar omgeving, ook Moslims gevraagd naar hun mening hierover en heeft ook, tot haar verrassing, positieve reacties gekregen. De hoofddoek heeft een grote en verschillende geschiedenis, maar in ons huidige politieke klimaat, wordt het dragen van een hoofddoek (ijāb) geassocieerd met de strijd tussen de Islamitische en Westerse/ Europese cultuur.

We willen ook jullie mening vragen en als jullie vragen aan Anna hebben zal zij die beantwoorden om dieper op haar onderzoek in te gaan. Zij heeft een zelfportret gemaakt met de hoofddoek. Wat vind jij daarvan? Moeten vrouwen het recht hebben om te kiezen een hoofddoek met religieuze associaties te dragen of is het een teken van oppressie? Ben je Nederlands als je een hoofddoek draagt terwijl dat niet bij het populaire concept van de *traditionele Nederlandse cultuur past? (*Geert Wilders vraagt: “Is dit ons Nederland?” als het gaat om nieuwe Moskeeën bouwen bijvoorbeeld). Is het verkeerd om een hoofddoek te dragen als het geen culturele betekenis voor jou heeft? Is het modern of ouderwets? Wat voor associaties krijgen we als we naar dit beeld kijken en waar komen ze vandaan?

Anna doet dit uit eigen initiatief, als bewoner in een omgeving waar mensen uit verschillende culturen en geloven wonen. Ondanks het feit dat zij een autochtone Nederlander is, kan zij zich door haar persoonlijke ervaringen en gender-identiteit identificeren met minderheidsgroeperingen. Zij gelooft in individualiteit en niet in één beeld van de collectieve samenleving. Zij zoekt de controversie op, niet als shock factor maar om dichterbij een inclusieve menselijke realiteit te komen.

Als jij een vraag wil stellen, schrijf dan hieronder een reactie of stuur het naar kijkruimte@gmail.com t.a.v. Tabitha Kane. We posten haar antwoorden op deze site onder Antwoorden van Anna. Graag uw naam, woonplaats en andere informatie die je wilt geven toevoegen.

Comments (1)

 

 1. Moa says:

  Hmmm, hallo. Heb je ook Nederlanders in de buurt die jouw schrijfsels kunnen verbeteren? Ik hoor nu een dik vet Engels (?) accent en ik merk dat de bijbehorende taalfouten het begrijpend lezen en het opnemen van de essentie niet bevorderen.

  Ik breng dit slechts ter berde omdat ik uit je stuk kan opmaken, dat je in staat bent jezelf taal tot in de diepere lagen eigen te maken.

  Het wachten was op een “ik Ali”, naar de huidige situatie vertolkt, door een burkameiske.

  De belangrijkste vraag, die mij na het lezen van je stuk bezig hield, is: is het ook gefilmd?
  Ik ben bang dat dit onderwerp, wanneer het niet aangrijpend door meesterhand is neergepend, in boekvorm aan kracht verliest. Het aangewezen medium in deze is film (dunkt me).

  Wel coole shit op zich. :)

Leave a Reply