Wandelen

>

October 22, 2010


Nooit heb ik een echte impressie van Amsterdam-Noord gehad. Niet omdat ik mijn ogen dicht had terwijl ik er doorheen liep, maar juist omdat ik maar een heel klein deel gezien heb. Eigenlijk alleen de pont, de van der Pekstraat en het verlengde van de van der Pekstraat. Dat geeft een onvolledig beeld van een buurt. Dat moest anders!

Ik besloot om een wandeling door Amsterdam-Noord te  maken. Zoals ik al in een eerdere BuurtBlog beschreven heb, ben ik dol op markten. Het was dus ook geen moeilijke keuze dat ik daar zou beginnen. Amsterdamse gezelligheid is een fijn begin van een wandeling. Nadat ik alle 200 kramen afgestruind had, werd het tijd om verder te lopen. Naar een plek die niet druk bezocht werd. Want om een goed beeld te krijgen van een buurt moet je ook de niet populaire dingen opzoeken. Op naar de bouwplaats op het shellterrein. Op de weg daarheen werd het weer  grimmiger en de lucht grauwer. Heel toepasselijk vond ik zelf want eigenlijk schrok ik een beetje toen ik aankwam op de plaats van bestemming: Wat een bouwval, een zwart gat! Maarr vooral, wat ongezellig! Dat zijn eigenlijk de slechte dingen die gezegd worden over Amsterdam-Noord zelf. Ik vond ze toepasselijker op deze plek. Om de bouwplaats staan grijze, donkerrode en gele flats. Van de hele sfeer kreeg ik kriebels en dan stond er ook nog eens dat karkas van het nieuwe filmmuseum bij. Smaken verschillen  natuurlijk, er zullen best wel mensen zijn die het een pracht plek vinden. Maar mij niet gezien! Gauw weg dus.

De bouwput

Lichtelijk aangeslagen liep ik langs het IJ naar de pont. Waar gelijk het weer en mijn humeur opklaarden. Een oliebollenkraam en het heen-en-weer gevoel, heerlijk. Het enige wat ik jammer vind is dat de meesten die als buitenstaander naar Amsterdam-Noord komen, het alleen maar over de pont hebben. De pont ís ook heel leuk, maar ik wilde ook wat anders zoeken. Langs het Tolhuis ben ik weer richting van der Pekstraat gelopen. Alleen ben ik nu niet rechtdoor gelopen, maar juist bij het café Ot en Sien rechts afgeslagen. Het viel me toen op dat in elk deel van Noord een ander type woning staat: Flats, rijtjeshuizen, zelfs herenhuizen. Nadat ik afgeslagen was, liep ik een stuk rechtdoor. Ineens liep ik op een paadje tussen allemaal bomen. Daar werd ik heel blij van, een groen stukje had ik nog helemaal niet in de buurt ontdekt maar nu dus wel. Ik besloot op het paadje te blijven en kwam langs een vijver. Het viel me op dat een stuk daar achter allemaal nieuwbouw stond en vroeg me af of er een stuk van het bos/park was gekapt daar voor. Gelijk begon ik te hopen dat dit kleine stukje groen werd behouden en niet in zo’n bouwput zou veranderen. Verzonken in mijn gedachten liep ik verder en verhip! Ineens stond ik weer in de van der Pekstraat! Mezelf verbazend over mijn richtingsgevoel ben ik terug gelopen naar KijkRuimte. Daar aangekomen ben ik achter mijn computer gekropen om een stukje te schrijven en die is nu af. Bij deze dus!

De vijver

Comments (2)

 

  1. Pink says:

    fraaie foto's. Maak je die ook zelf? Dan; hulde…!!!!

Leave a Reply