Toonstelling Van der Pek in Gesprek

>

June 30, 2011

1 t/m 15 juli, woensdag t/m zaterdag 12-17 uur
KEK in Van der Pek, Jasmijnstraat 38

Opening: vrijdag 1 juli, 15.30 uur.

Wat vinden bewoners en ondernemers van hun buurt? Dat kunt u zien bij de tentoonstelling Van der Pek in gesprek. Er zijn foto’s, een filmpje over ideeën van bewoners en een grote, groeiende tekening van de toekomstige Van der Pekstraat. Ymere gebruikt de ideeën en meningen om een Toekomstbeeld van de buurt te maken.

Elf bewoners hebben sinds 20 mei een intensieve workshop bij KijkRuimte gedaan over de kunst van fotografie en de sociale kwesties die nu in de buurt afspelen. Van der Pek gaat al een tijdje door een proces van verandering en Ymere wil weten wat de wensen en behoeften zijn van de bewoners. We hebben door de persoonlijke verhalen van deze bewoners nagedacht over de buurt en de relatie tussen mensen, hun culturen en woonomgeving. Wat is het geschiedenis van Noord? Wat zijn de factoren die deze veranderingen beïnvloeden? Wat willen bewoners terugzien of juist niet in hun visie over de toekomst van de buurt?

Bij deze tentoonstelling zie je niet alleen de foto’s die wij als ‘outsider art’ beschouwen -dat is dus kunst die niet gemaakt is door professionele opgeleide kunstenaren, met adembenemende resultaten; maar ook hun inzicht over de buurt wat tot een veelzijdig collectief beeld over Van der Pek en Noord in het algemeen brengt.

De Van der Pekstraat is genoemd naar architect Jan Ernst van der Pek die deze historische huizen in de jaren ’20 heeft gebouwd. Maar het was zijn vrouw Louise Went die tijdens het ophalen van de huur naar de behoeften van de bewoners vroeg, wat Jan’s architecturale visie sterk heeft beïnvloed. De rol van KijkRuimte als begeleider van de workshop en de tentoonstelling is vergelijkbaar met die van Louise.

We nodigen jullie van harte uit voor de opening van de tentoonstelling op vrijdag 1 juli. Deze tentoon is niet alleen interessant voor de mensen uit Noord maar  voor iedereen die meer over Noord wilt weten. Van diverse foto’s van buurtbewoners hebben we ook ansichtkaarten gemaakt. Neem ze mee en stuur ze rond en verspreid de boodschap:  Noord hoort bij Amsterdam!

http://www.vanderpek.nl/

(Foto’s: Celeste Yohai, 2011)

Comments (2)

 

  1. susan delsing says:

    ik zou kunst die gemaakt is door niet-professionelen juist insider art noemen. Een professionele kunstenaar, zeker een professionele fotograaf is bijna per definitie een outsider, of hij/zij moet alleen foto’s maken uit zijn directe eigen leefomgeving?
    wat jullie?

  2. Tabitha Kane says:

    Cultuur is veel breder dan kunst. Ze sluiten elkaar niet uit maar we kunnen hen wel onderscheiden. In dit project hebben we onze ‘technische, theoretische en prakische’ kennis geruild met bewoners voor een persoonlijke inzicht op hun sociaal-culturele omgeving. Zonder hun creativiteit was dit project onmogelijk, het was een fantastische samenwerking! Zelf ben ik hier zeker geen cultureel insider want ik ben niet Nederlands, dus van elk project in Noord leer ik veel.

Leave a Reply