Vakantiekiekjes

>

January 27, 2011

‘Doe mij dat schoolbord maar!’ Een vrouw uit de buurt komt samen met een vriendin voor de tweede keer langs bij Wendela’s kringloopkamer. Dit keer heeft ze een onderwaterfoto met zich meegenomen om in te ruilen. Op de foto haar man en kind. ‘Die zal dan wel met een onderwatercamera zijn gemaakt hè?!’ Op een andere foto lachen man en kind ons toe vanuit het zwembad. Bovenwater. Het levert haar zoon een mooie sportbeker op.

Sinds een paar weken werkt kunstenaar Wendela Hubrecht bij KijkRuimte aan haar project ‘Van Noord naar…’. Ze zit aan tafel in de voorkamer met thee, koffie, koekjes en wat meer en ruilt spullen uit haar kringloopkamer om voor vakantiefoto’s van mensen uit de buurt. ‘Twee washandjes voor die foto uit Suriname, dat kastje voor die van de Efteling.’ De gesprekken tussen Wendela en de bezoekers over hun vakanties en herinneringen worden opgenomen op video ‘Nee, niet voor de televisie, voor onszelf’. Daarna maakt fotograaf Eric Laan – die overigens vrolijk zit mee te babbelen – een portret van de bezoekers en de uitgekozen spulletjes.

De kringloopkamer is vandaag een stuk leger dan een paar weken geleden…

Inmiddels heeft Wendela een mooie verzameling van foto’s van vakantiegangers uit Noord weten te bemachtigen. Israël, Jordanië, India, Engeland, Suriname, Frankrijk, Terschelling… Ze zijn overal geweest, vertellen prachtige verhalen. En nu hebben ze die tastbare herinneringen omgeruild voor een oude laptoptas, een kastje, een grillpan en een kruimeldief. Waarom? Wat is een herinnering eigenlijk waard? Hangt dat misschien ook af van de hoeveelheid herinneringen die je hebt of van de hoeveelheid spullen die je mist? En wat betekent die herinnering voor iemand die jou helemaal niet kent?

De komende tijd werkt Wendela verder met alle binnengekomen beelden en verhalen. Ben benieuwd.

Oh… daar gaat de groene fluffy knuffelrups ;)

Klik hier voor meer info over het project van Wendela

Leave a Reply