Uitnodiging: ODD AMONG THE EVEN

>

April 4, 2012

Tijdens haar onderzoeksperiode bij KijkRuimte viel grafisch ontwerper Neda Firfova op dat de Van der Pekbuurt een bijzonder repetitief karakter heeft. Dit komt terug in zowel de architectuur van de individuele huizenblokken als in het onderliggend stedenbouwkundig plan. Wat helpt bij het oriënteren in de wijk zijn de huisnummers, en meer specifiek de lettertypes die hiervoor zijn gebruikt. Neda heeft ontdekt dat er vijf typen huisnummers zijn die elk verwijzen naar een specifieke periode in de tijd.

 
Op basis van haar onderzoek heeft Neda een serie posters ontwikkeld waar deze verschillende lettertypes zijn vertaald naar een grid. Binnen dit grid bestaat de mogelijkheid alle cijfers en letters van het alfabet ‘in te tekenen’. Teksten die zo ontstaan zijn automatisch in een karakteristiek Van der Pek lettertype opgemaakt. Een lettertype dat meta-informatie in zich draagt over gebeurtenissen die in het verleden hebben plaatsgevonden in de Van der Pekbuurt, waar wij vandaag de dag geen informatie meer over hebben.

Op zaterdag 14 april tussen 16.00 en 19.00 uur presenteren wij het werk van Neda dat de titel ‘Odd Among the Even’ heeft meegekregen. Bezoekers worden uitgenodigd ter plekke eigen teksten in te tekenen op de posters. Ook liggen er posters klaar om mee naar huis te nemen. De toegang s gratis en na 14 april is het werk nog twee weken te zien bij KijkRuimte aan de Van der Pekstraat 34 HS in Amsterdam-Noord.

Neda Firfova (Macedonië, 1981) studeerde Grafisch Ontwerp aan de Universiteit van Skopje en behaalde in 2009 haar Master Grafisch Ontwerp aan Universiteit van Tokyo. Tussen 2009 en 2011 was ze als onderzoeker verbonden aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Ze houdt zich in haar werk bezig met rasters, patronen en de herwaardering van het concept grid. Daarbij onderzoekt zij de rol die een grafisch ontwerper kan hebben in de maatschappij. Dit uit zich in een interactieve benadering van haar ontwerppraktijk die uitnodigt tot publieksparticipatie.

 

Klik hier voor meer info over het project van Neda.

Leave a Reply