Taai!

>

March 27, 2012

Een roze shirt met een grote grijze bom erop, een wit shirt met een print van een meisje dat ‘bomen-bellen’ blaast, een zwart shirt met in het wit de contouren van hijskramen en industrie… Afgelopen zaterdag opende de Tough Tissue KijkShop. De voorkamer van KijkRuimte is voor een aantal weken omgetoverd tot een winkel waar deze en nog veel meer shirts te kijk en ‘te koop’ worden aangeboden. De shirts zijn allemaal gemaakt door kunstenaars die in Noord wonen of werken en laten zien hoe zij de wijk ervaren.


Het zonnetje scheen lekker en het duurde niet lang voor de KijkShop volstroomde met onder andere kunstenaars en buurtbewoners. Ook het provisorisch terras voor de deur trok de nodige belangstellenden. Binnen konden de bezoekers het artikelnummer van hun favoriete shirts invullen op kaartjes en zo de ‘bestelling’ doorgeven. Alle shirts zijn voorzien van een handgemaakt label dat naast informatie over de kunstenaar ook een unieke QR code bevat. Door de QR code te scannen wordt je doorverwezen naar een site die een extra context geeft aan het onderwerp van het gekozen shirt. Zo verwijst het label van het shirt over sociale spanningen bijvoorbeeld naar een artikel waarin wordt gesteld dat yuppen best welkom zijn in Noord, als ze maar meedoen. Deze labels inclusief QR codes hangen in de KijkShop ook onder de tentoongestelde shirts aan de muur.

 

De titel Tough Tissue slaat op het stedelijk- en sociaal weefsel waar de afgelopen jaren vaak over wordt geschreven en gepraat. Stedelijk weefsel wil zoveel zeggen als het samenhangend geheel tussen gebouwen, plekken of ruimtes (denk ook aan de openbare ruimte) en functies in bijvoorbeeld een stad of wijk. Dit heeft niet alleen een ruimtelijke, maar zeker ook een sociale component. Mensen, bewoners, de gebruikers van wijken zijn in belangrijke mate bepalend voor het stedelijk weefsel, dat in dit verband het sociaal weefsel kan worden genoemd. Maar wat gebeurt er met dit stedelijk- en sociaal weefsel wanneer je besluit een aantal panden te slopen? Sla je er dan gaten in of is het misschien een stukje taaier, ongrijpbaarder en daarmee moeilijker kapot te krijgen dan we denken?

De Tough Tissue KijkShop is in elk geval nog twee weken geopend. En niet getreurd mocht je niet langs kunnen komen: daarna zijn de shirts verkrijgbaar via onze online KijkShop.

 

De deelnemend kunstenaars zijn Hetty van Bommel, Daan Bogerd, Sandra van Egmond, Maartje van den Heuvel, Toshi Mesu, Camile Smeets, Spanonymous en Camiel Zwart. Klik hier om de shirts te bekijken (en bestellen) en om meer te weten te komen over deze kunstenaars en hun ontwerpen.

Leave a Reply