Raadsel

>

October 14, 2010

puinzooi

Vorige week heb ik hier in Amsterdam-Noord iets gezien wat bij mij vragen op riep en waar ik niet goed bij wist wat ik moest denken.

Maar we beginnen gewoon netjes bij het begin. Ik startte mijn dag heel gewoon. Nadat ik naar Amsterdam-Noord gereisd was liep ik door de van der Pekstraat. Het was mijn tweede stagedag en ik had er zin in: het zonnetje scheen en ik was in opperbeste stemming. Tegenover KijkRuimte lag een hele hoop kraak afval, niks bijzonders, althans dat dacht ik..

Ik kwam aan bij KijkRuimte en ging aan de slag. Beetje Buurt bloggen, Appie zoeken, boodschappen doen, de hele mikmak. Kunstenares Sandra van Egmond was ook aanwezig en aan het werk in de voorkamer. Poes Julliette lag lekker in haar mandje, alles ging zijn gangetje.

Totdat ik Merel ineens uit de voorkamer hoorde roepen dat ik moest komen kijken. Ik snelde naar de voorkamer en zag dat Merel, Sandra, en een vriendin van Merel die langsgekomen was met zijn drieën door het raam naar buiten stonden te kijken. Ik wilde ook zien wat er aan de hand was en sloot aan. We zagen dat er twee mensen tussen de berg kraak afval stonden te snuffelen. Het duurde niet lang voordat er een derde bij kwam, kort daarna nog een vierde. Ze scheurden vuilniszakken open en doorzochten alles in de berg op zoek naar iets waardevols of iets nuttigs. Het had iets weg van een groep maden die een lijk aan het verteren waren.

Om de een of andere reden raakte dit me; waarom doen mensen dit? Is het omdat ze niks hebben? Zo erg zal het hier toch ook niet met de mensen gesteld zijn, dacht ik. Het viel me ook op dat de zoekende mensen gewone kleren aan hadden, niks gerafeld of stuk. Als de kraak in Leiden buiten gezet is, kijk ik ook wel eens of er wat leuks tussen zit. Maar een vuilniszak opentrekken en in het wilde weg speuren, dat doe ik nooit. Misschien hoort het wel hier.. Ik heb geen flauw idee, ik ben onwetend en waarschijnlijk zal ik er ook nooit achter komen. Een ding is me wel duidelijk: als je dit soort taferelen ziet, vind ik dat een buurt er nog niet is. Er moet dan iets anders, ik weet alleen niet wat.. Een raadsel dus!

Comments (2)

 

  1. manon says:

    Okay, dus de kijkruimte kan ik interpreteren als de ruimte waarin jullie naar buiten kijken, en je verbazen over wat er met bijvoorbeeld de kraak buiten gebeurd?? hahaha. Je weet toch dat er meestal kleding zit in die zakken? Dus wellicht is de oplossing van je raadsel: deze mensen dragen geen kapotte kleding omdat ze het uit zakken halen, van mensen die kennelijk genoeg spullen hebben om ze buiten neer te zetten. Het is wat mij betreft een teken dat er echt overleefd wordt in de Pekstraat, armoede woont hier ook.

    • Liesbeth in `t Hout says:

      KijkRuimte is wel wat meer dan dat, kom gerust een keer langs om te kijken. De deur staat voor iedereen open op donderdag, vrijdag, en zaterdag van 13.00-18.00. Ik vind het schokkend om te zien dat er dus mensen zijn die inderdaad zakken moeten openscheuren op zoek naar kleding, dat zou nergens mogen gebeuren. Maar het roept bij mij meer vragen op dan alleen waarom scheuren ze zakken open? Waar het ook om gaat is, waarom gebeurd dit in een buurt, zie je dit nog zo open en bloot op straat.. Treurig vind ik.

Leave a Reply