Publicaties

>

March 26, 2011

Deze KijkShop is natuurlijk helemaal geen echte officiële winkel winkel. Maar de producten die we aanbieden zijn wel echt. Bonnen en facturen met BTW nota’s voor deze spulletjes kunnen we echter niet schrijven. We bieden onze producten aan tegen ongeveerd de kostprijs. Er zit een klein beetje extra bovenop, dat beschouwen we als jouw donatie aan ons kunstproject. Het is tenslotte crisistijd! Dus heb je iets gezien dat je leuk vindt en graag wilt hebben, en ondersteun je graag kunst en cultuur in deze barre tijden, mail dan even naar kijkruimte@gmail.com.

Tijdschrift NOORD/NORTH

€ 6,- | A4 | Full colour | 40 pag | NL & EN

Dit tijdschrift is geïnspireerd op een aantal gesprekken tussen KijkRuimte en theatervormgever/ kunstenaar Sandra van Egmond. Het reflecteert op ons gezamenlijk werkproces en geeft een verdere context aan de beelden die Sandra produceerde tijdens haar verblijf bij KijkRuimte.

Sandra van Egmond werkte tussen eind 2010 en begin 2011 aan haar project North I htroN: een fotoserie over identiteit en omgeving. Hiervoor fotografeerde Sandra mensen op straat in haar eigen wijk Amsterdam-Noord die haar, om welke reden dan ook, opvielen. Vervolgens probeerde ze de kern van wat die mensen individueel uitstralen te vangen in een zelfportret als die ander. Ook maakte ze een fictieve constructie van de identiteit van de ander op basis van alledaagse objecten, waardoor het project ook gaat over beeldvorming en stereotypering. Hetzelfde proces herhaalde Sandra in Manhatten, NY. In het Nederlandstalige gedeelte van de tijdschrift zie je de foto’s die ze maakte in Amsterdam-Noord.

De wijken Amsterdam-Noord en Noord Manhattan vertonen enkele opvallende gelijkenissen: ze hebben beide het imago van een gevaarlijke wijk, ondergaan op dit moment een stedelijk vernieuwingsproces, zijn een smeltkroes van culturen en worden nog niet beschouwd als onderdeel van The City, maar zijn beide sterk in opkomst. Met deze serie portretten en objecten wil Sandra een beeld schetsen van de bewoners van Amsterdam Noord en hun tegenhangers in Noord Manhattan anno 2011. In de Engelstalige versie van dit tijdschrift zie je de beelden uit Manhattan.

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Savage Messiah

€15,- | A5 | 38 pag | ZW | EN

Tijdens haar verblijf in KijkRuimte heeft Laura Oldfield Ford de 10e editie van Savage Messiah geproduceerd. Hierin schetst ze een fictief scenario voor Noord in het jaar 2012 waarin niet aan alle verwachtingen wordt voldaan. Zwart-wit kopieën van foto´s en tekeningen, van de buurt en haar bewoners, voorzien van geknipte en geplakte stedelijke poëzie, schetsen het verhaal van een instabiele wijk waar wordt gerouwd om de teloorgang van identiteit en wordt gevochten tegen conservatieve, (post)kapitalistische decadentie en stedelijk verval. Voor de productie heeft Laura diverse ‘straatinterviews’ met ‘karakters’ gehouden en op die manier publiek, participant gemaakt.

 

 

 

Comments are closed.