Peter Bartels weet alles over ‘onze’ tuin

>

June 17, 2011

KijkRuimte’s fotoproject in samenwerking met Ymere en buurtbewoners van Van der Pek heeft meer dan mooie foto’s ingeleverd; we hebben ook beter kennis met onze buren gemaakt.

Sommigen komen regelmatig langs en niet alleen om over werk te praten. Peter Bartels bijvoorbeeld verraste ons vandaag met een paar plantjes, wat leidde tot chaotische zoeken in onze kasten naar tuingereedschap… we hebben onze eigen tuin dus niet goed bijgehouden, ondanks alle gesprekken die we de afgelopen weken voerden met bewoners over het belang van een goede tuin in de buurt en een Groene toekomst. Timmeren en schema’s op de muur spuiten kunnen we wel, maar de kunst van tuinieren hebben we niet onder de knie. Peter moest dus ook gereedschappen van zijn huis halen en terugkomen. Toen ging hij aan de slag.

Peter blijkt ook een persoonlijke geschiedenis met ‘onze’ tuin te hebben, wat we tot nu toe niet wisten. Vroeger, ongeveer vijftien jaar geleden, heeft hij in deze tuin gewerkt voor de vrouw die hier toen woonde en kreeg daar ongeveer tien gulden voor.

Terwijl we in de tuin zitten met kopjes thee en genieten van het bijna zomerse weer, praat Peter over de tuin. De boom is een Boer Jasmijn, wat grover dan de echte Jasmijn beschouwd is, maar eigenlijk even mooi en de kroonbladeren vallen als witte sneeuw, vinden we. Het is helemaal prima dat er lange grassen en onkruid overal zijn, want dat is een stukje natuur dat niet alleen mooi is maar ook eetbare planten bevat. “Laat de grassen in het midden groeien maar plant langs het een randje,” zegt Peter. Zeker een oplossing dat onze schuldgevoelens ten opzichte van de tuin verlicht.

Peter’s liefde voor tuinieren en de wijk is zichtbaar in zijn foto’s, die vanaf begin juli te zien zijn samen met de foto’s van de andere deelnemers bij Ymere’s tentoonstelling van Van der Pek in Gesprek!

Leave a Reply