Op weg naar Samar

>

March 1, 2011

Huh? Dat was mijn reactie toen ik afgelopen vrijdagochtend KijkRuimte binnenkwam. Het was schoon, geverfd en de verzamelde citaten die we vorige week op de muur hadden geplakt waren verdwenen. Inclusief de stiften. Opruimwoede! Maar met een gerust hart kan ik jullie mededelen dat we mijn citaten inmiddels weer op de muur hebben geplakt. Met letterlijk bloed, zweet en een hoop liefde, maar geen tranen hangen ze nog mooier dan eerst aan de muur. Wederom inclusief stiften. Er is ook een citaat van Wendela bijgekomen. Nieuwsgierig? Kom dan even kijken!

Ik was in Noord om Samar Shaalan te interviewen voor mijn onderzoek. Samar is o.a initiatiefneemster van de Vrouwenbazaar aan de Volendammerweg 150. Dit ligt een stukje bij KijkRuimte vandaan dus ben ik gaan fietsen; op de racefiets door Noord. Het was sowieso mijn eerste fietservaring in Amsterdam, maar daarnaast moest ik ook eens wennen aan het feit dat ik op een racefiets zat. Ik begrijp de hype rondom dit vervoermiddel nog steeds niet! Hoe dan ook, het was een spannende tocht, maar terug naar Samar!

Vol enthousiasme vertelde zij over haar werk voor de bazaar en de vrouwenlijn. Beide zijn projecten die de allochtone vrouw in Noord moeten helpen meer te participeren in de maatschappij. Dit kan zijn  door middel van ondersteuning bij het vinden van werk, of hulp bij het starten van een eigen onderneming. De Vrouwenbazaar bestaat uit kleine winkeltjes gerund vrouwen met diverse nationaliteiten, die zijn gevuld met kleurrijke, glinsterende producten. Na het shoppen kan je bijkomen in de lounge met een kopje thee en wie gaat voor het echte werk: het roken van een waterpijp! Helaas heb ik niet de beste dag uitgekozen voor het interview, want de bazaar is gesloten. Dat Samar druk is, is duidelijk: haar telefoon blijft afgaan tijdens ons gesprek. Ze is bezig zijn met de voorbereidingen voor de markt op zondag. Van 12.00 tot 18.00 is de markt geopend en om 15.00 vindt een kort debat plaats in het kader van ondernemen tegen armoede. “De wethouder komt sowieso ook een kijkje nemen”, vertelt Samar. Voor meer informatie over de maandelijkse markt, activiteiten en projecten kijk op www.devrouwenbazaar.nl.

“Samar is cool”, zeiden Merel en Daniela van KijkRuimte. Tijdens de Libanese avond die georganiseerd werd in het kader van het project ‘Het Groene Monster’ van Marta Pisco, droeg Samar speciaal een groene hoofddoek. Daarnaast had ze een goede inbreng voor het project en weet ze bovendien wat er speelt in de Van der Pekbuurt. Interessant voor mijn onderzoek dus. Ik ga ook kijken of KijkRuimte en De Vrouwenbazaar in de toekomst meer samen zouden kunnen werken. Maar nu moet ik het interview met Samar nog eens goed naluisteren en pakkende citaten verzamelen voor op onze mooie, witte, schone muur!

Comments (2)

 

  1. Mieke Klaver says:

    Altijd mooi om te lezen dat er mooie projecten zijn en nog leuker dat er verbindingen worden gelegd tussen deze projecten zodat ze elkaar weer kunnen versterken! Als ik de tijd vind probeer ik eventjes langs te komen om de mooie muur MET citaten te zien en en misschien iets bij te schrijven.
    Groet Mieke

  2. Jana says:

    Mieke! Leuk als je langskomt. Ik zal in de tussentijd ervoor zorgen dat de muur voller en voller wordt behangen met interessante quotes!

Leave a Reply