KijkRuimte in Noord Nieuws

>

July 9, 2009

De KijkRuimte in de Van der Pekstraat 15 opent drie dagen in de week haar deuren. Het is een huis middenin de woonwijk waar verschillende kunstenaars komen wonen en werken. Mensen zijn welkom om te kijken, maar ook om zomaar een praatje te maken. Initiatiefnemer en kunstenaar Daniela Paes Leão (34) heeft de koffie klaar.

1 – Wat is de KijkRuimte?

Dit is een plek waar mensen uit de buurt kunnen kijken naar het creatieve proces van kunstenaars. Tijdens de opening hadden we een barbecue met bier en leuke muziek waarvoor we alle buurtbewoners uitnodigden. Iedereen was er: jong en oud. Een leuke mix, ook qua afkomst: Nederlanders, Surinamers, Marokkanen, zelf ben ik Portugees. Alle culturen samen met kunstenaars en bestuurders.

2 – Wat kan de bezoeker verwachten?

De Kijkruimte is flexibel in alles. Wisselende kunstenaars, de ene blijft drie maanden, de volgende tien dagen. Het is een dynamische plek, zelfs het meubilair is inklapbaar.

3 – Is het huis altijd open?

We zijn open op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur. Maar als we hier op andere dagen bezig zijn gaat de deur open. Binnenkort komt er ook een bankje buiten.

4 – Zijn Noorderlingen nieuwsgierig?

Ja, ik krijg veel reacties over het raam waarop ’s avonds een weblog verschijnt. Kinderen zijn heel spontaan, die bellen gewoon aan. Het heeft te maken met je eigen manier van doen. Ik maak met iedereen een praatje, ook al ken ik de mensen niet. Het is belangrijk dat je zelf de eerste stap neemt.

5 – Hoe reageren mensen op de kunst?

Heel positief. Ze zijn geïnteresseerd in het artistieke proces van Marjolein Houben, die foto’s van kleine gewoontes in de wijk maakte. Er hangt niet zomaar één abstracte foto, maar tien foto’s over hetzelfde onderwerp, een zoektocht naar iets extra’s. Daarbij is het proces interessanter dan het product.

Bron: Noord Nieuws 09/06/2009

Comments are closed.