Met de buren naar bed

>

November 19, 2010

Gisteren had ik een afspraakje hier in de buurt. Voor journalistieke doeleinden dan wel, daten tijdens stage kan natuurlijk niet.

Ik had een date met Bed&Brek in van der Pek, nog een initiatief van BSN Werkervaringsbedrijf. Eerder heb ik al wat over 3 andere projecten van BSN geblogd. In die blogs kan je ook lezen wat BSN Werkervaringsbedrijf precies is. De links van die stukjes kan je hier onder vinden.

Buurtbezoek

Opening

Kunstig bezoek

Bed&Brek is een project dat bedacht is door 2 kunstenaressen uit Amsterdam-Noord; Nynke Deinema en Caroline de Roy. In totaal 4 huisjes in en rond de van der Pekstraat zijn ter beschikking gesteld om te dienen als bed and breakfast. De 4 huisjes hebben allemaal een eigen thema en zijn ingericht door de kunstenaressen.

De thema’s zijn:

– Op zoek naar het Noordgevoel

– Sterren

– Natuur

-Culturen

Ik kwam de van der Pekstraat inlopen en liep richting nummer 3, daar had ik afgesproken. Toen ik daar heen aan het lopen was, zag ik ineens 2 bekende gezichten opdoemen. Het waren Pamela en Samy die ik al eens eerder ontmoet had, toen ik de blog Buurtbezoek schreef. Ze waren even enthousiast als ik over het feit dat we elkaar al kenden, dat maakte het namelijk een stuk makkelijker om niet zo stijfjes met elkaar om te gaan.

Na een kort praatje stapten we naar binnen in de van der Pekstraat nummer 3, daar is namelijk de receptie van Bed&Brek. Hier worden de gasten ontvangen, krijgen ze een soort “goodybag” en een parkeervergunning. Als de huisjes erg druk bezocht zijn wordt hier een ontbijtbuffet georganiseerd door de deelnemers van BSN. Bij mindere drukte krijgen de gasten ontbijt aan de deur gebracht. Samy vertelde me dat het eerste huisje dat opgericht het “Op zoek naar het Noordgevoel” huisje is. Dit huisje hebben de kunstenaressen met behulp van buurtbewoners ingericht. Toen dat een beetje begon te lopen was de woningbouwvereniging Ymere goed gezind, en stelde meer huisjes ter beschikking. Dat zijn nu de 3 andere huisjes waar je in kan overnachten. Zo wordt er ook wat leuks gedaan met de huizen die leeg staan in de buurt.

Nadat Samy mij dit verteld had, werd het tijd om naar het eerste huisje op de route te gaan. Namelijk het Natuur huisje. Wat mij hier op viel was dat het een strak ingericht huis was. Veel nep gras en voor de rest veel wit. Waardoor het er modern en minimalistisch uit zag. In de woonkamer stonden 2 stoeltjes die gemaakt waren uit boomstammen en in de kast stonden kleine plantenstekjes, die je in de bovenkamer kon maken. Voor de rest was het netjes en schoon (zoals het in elk huisje was).

Het tweede huis op de lijst was het Sterren Huis. Er komen veel bekende mensen uit Amsterdam-Noord, dat was het idee om een sterren huis te maken. Als ik het Sterren huis in een woord moet samenvatten dan kies ik voor het woord: GOUD! Overal in dit huis is goud. Naast al dat goude hangen er veel foto’s en brieven van BN-ers uit Amsterdam-Noord. Zo hangt er een brief van Wouter Bos en een brief van de manager van Gordon. Ik kreeg een beetje een goud overkill en besloot dat het tijd werd voor het derde huis.

Dat was het Culturen huis. In de gang hingen er slofjes van allerlei culturen. In de slaapkamer was hetzelfde met dekens gedaan. Er was ook een aparte kamer met hokjes die aan de muur hingen. Die hokjes kon je open doen en er in zaten kenmerken van verschillende culturen en geloven. Zoals een boeddha, een kruis en een OM teken. In de woonkamer stonden 3 tafeltjes op elkaar gestapeld. Heel veel verschillende dingen dus!

Voordat ik er erg in had werd het alweer tijd voor het laatste huisje: Op zoek naar het Noordgevoel. In dit huis staan allemaal spullen die de kunstenaressen die dit project hebben gemaakt mochten gebruiken van de buurtbewoners. Zoals bijvoorbeeld een kitcherige kroonluchter en wat verschrikkelijke beeldjes wat het geheel toch een redelijk charmante uitstraling geeft. Dit huisje is heeft de meeste techniek van allemaal. Geen van de huisjes heeft tv of internet, maar dit huisje hangt vol met schermpjes en heeft een beamer in de slaapkamer. Op die schermen worden buurtbewoners geshowd met hun verhaal over noord, de beamer doet hetzelfde. Zo kan je zelfs met de buren naar bed! Deze dingen maken dit huisje het meest uniek vind ik zelf.

Na deze rondleiding was het tijd om weer terug te keren naar KijkRuimte. Mijn conclusie: Als je eens een nachtje wil verblijven in Amsterdam is dit een hele leuke optie. Het is orgineel en niet te duur. Ook zijn de huisjes netjes en schoon. Het enige wat ik zelf als minpuntje beschouw is het gebrek aan internet en televisie, maar als ik Pamela en Samy mag geloven wordt hier aan gewerkt!

Meer informatie over Bed&Brek de prijzen en het reserveren kan HIER vinden.

Leave a Reply