In de tussentijd…

>

February 18, 2011

Na een periode van radiostilte ben ik hard op weg om de Van der Pekbuurt nu echt te leren kennen. Door gewoon zelf meer in Amsterdam-Noord aanwezig te zijn. Ik kom namelijk uit Den Haag, dus een wijk zoals Van der Pek is nieuw voor mij. Wat deed ik ook alweer bij KijkRuimte? Ik onderzoek wat de periode van tijdelijkheid betekent voor de wijk en hoe KijkRuimte het sociaal weefsel in de wijk kan verbeteren. Ik zal naar aanleiding van het onderzoek een advies uitbrengen aan KijkRuimte.

Ik heb nu vijf interessante interviews gehad met uiteenlopende personen: een authentieke bewoner van Noord, Chris Keulemans (artistieke directeur van Tolhuistuin), Wendela Hubrecht (kunstenares en organiseerde de Kringloopkamer), Franka Kanters (woningcorporatie Ymere) en buurtvader Willem Vernaming. In mijn interviews ben ik meer op zoek naar het gevoel van Noord dan naar feiten en harde cijfers. Mijn onderzoek heeft tenslotte een sociale inslag en moet iets gaan beteken voor de bewoners. Om mijn bevindingen meer openbaar te maken ben ik citaten uit de interviews gaan verzamelen die mij opvielen. Deze zijn vanaf nu aan de muur geplakt in KijkRuimte en reacties zijn welkom.

Kom langs, pak een stift en reageer!

Vandaag ben ik in gesprek gegaan met Willem Vernaming, ook wel bekend als een van de buurtvaders van de Van der Pek. Wat mij meteen opviel was de positieve en open blik die Willem naar buiten heeft. “Het is helemaal niet zo slecht gesteld met de sociale cohesie hier in de wijk”. Kijk dat is eens vernieuwend, dacht ik. “Je moet gewoon naar de mensen toe,” zegt hij. Willem denkt dat veel mensen uit de wijk een beetje lijden aan drempelvrees. Dus ik weet wat me te doen staat…

Bij de vraag of ik een foto mocht maken moest Willem lachen. “Meisje ik doe niet anders hier, ik zet iedereen op de foto”. Blijkt Willem ook nog eens een hele goede fotograaf te zijn! Kortom, een mooi interview wat mij meer inzicht en voornamelijk hoop heeft gegeven om tot een mooi eindresultaat te komen.

Tot slot. Vandaag was mijn bijna naamgenoot en kunstenaar Yane Calovski, aan het filmen in KijkRuimte. Dat betekende dat er bijna geen ruimte was voor gezellige koffiemomenten, want we moesten ons allemaal stil houden om het filmproces niet te verstoren. Yane werkt samen met Anna, die vlakbij KijkRuimte woont. Anna speelt een aantal verschillende karakters in de film, maar meer mag ik op dit moment niet verklappen. Wordt vervolgd!

Meer over mijn onderzoek hier.

Leave a Reply