FREE FOOD FOR ALL

>

February 9, 2013

Hoe kan het dat je in de supermarkt minder betaalt voor een bakje tomaten dat helemaal vanuit Spanje is ingevlogen dan voor een trosje tomaten uit Zaandam? Voor hoeveel dagen is er voedsel in de stad aanwezig om haar inwoners te kunnen voeden in het geval van een ramp? Waarom moeten er vele kilo’s kunstmest gestrooid worden om een hectare grond wat aardappelen te laten voortbrengen?

We weten eigenlijk bar weinig over het voedsel dat we eten. Dit komt deels door de afstand die er is tussen de appel in onze hand en de plek waar die appel vandaan komt. We zijn vervreemd geraakt van ons voedsel. Daarbij weten we ook nog eens vrij weinig over de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd. We gaan ervan uit dat dit op de beste, meest efficiënte en kostenbesparende manier gebeurd, maar is dat ook zo?

Poster 01B2

URBANIAHOEVE, Social Design Lab voor Stadslandbouw vindt dat het anders kan. Volgens URBANIAHOEVE kan er in de stad, in de wijken en door mensen zelf goed, gezond en op een betere manier dan volgens de grootschalige landbouw eten verbouwd worden. URBANIAHOEVE wil in de openbare ruimte eetbare landschappen aanleggen, het huidige ‘kijkgroen’ vervangen door eetbaar groen en vervuilde stadsgrond verschonen.

Wij hebben URBANIAHOEVE gevraagd om op basis van hun kennis en ervaring een visie voor de Van der Pekbuurt te ontwikkelen. Want is het wel realistisch? Is er genoeg ruimte? En hoe ziet dat er eigenlijk uit, een ecologische hoofdstructuur? Momenteel werken we samen hard aan een serie posters die antwoorden op deze vragen gaan geven en hopelijk buurtbewoners en beleidsmakers zullen inspireren! Op zaterdag 23 februari tussen 17.00 en 19.00 uur presenteren we het resultaat bij KijkRuimte.

Lees hier meer over URBANIAHOEVE.

Comments (4)

 

 1. Hoi Merel,
  Dit is een onwijs goed initiatief. Consumenten kopen verse illusies i.p.v. echt verse producten. Rondom de steden in de randstad worden hoogwaardige verse producten gekweekt. Maar door de lange keten gaat de kwaliteit verloren en gaat de prijs enorm omhoog. Hier willen wij van Versvandekweker.nl en STASplusKAS samen met jullie veel aan veranderen. De voedselketen aanzienlijk verkorten en nieuwe groene functies creeren. Alleen gezamenlijk gaat dit lukken.

  • Merel says:

   Dag Henk,

   Dank je voor deze enthousiaste reactie. Ik ga je even een mailtje sturen met de contactgegevens van URBANIAHOEVE / Debra.

   Groeten,

   Merel

 2. Hoi Merel,

  Ik zou heel graag de posters willen zien. Helaas was ik zaterdag niet in het land. Zijn jullie deze week nog daar?

  Nancy – uit de tuin naast de sluis

  • Merel says:

   Hoi Nancy,

   We zijn er donderdag weer gewoon. Alleen zijn we dan druk in de weer met de voorbereidingen van ons eindfeest – van harte welkom natuurlijk. Ik zal een serie posters voor je apart leggen. Kan je mee naar huis nemen om daar op je gemak van te genieten ;)

   Groeten,

   Merel

Leave a Reply