Even Odder

>

April 27, 2012

Op zaterdag 14 maart presenteerden we ‘Odd Among the Even‘, het werk van Neda Firfova. Tijdens haar verblijf bij KijkRuimte heeft ze drie grote posters met grids ontworpen op basis van de lettertypen die zijn gebruikt voor de huisnummers in de Van der Pekstraat. Hierdoor dragen deze grids informatie in zich over bepaalde gebeurtenissen of ongelukjes die in het verleden hebben plaatsgevonden in de Van der Pekstraat, waar wij vandaag de dag niets meer van weten. De vierde poster die ze heeft gemaakt is gebaseerd op het mysterieuze diamant-vormige alfabet.

Deze vier posters hebben we als installatie gepresenteerd, waarbij op een grote tafel vier stapels posters lagen en de vier grids ook aan de muren hingen met dikke rode stiften erbij. De grids kunnen namelijk worden ingetekend met eigen teksten en cijfers. En dat gebeurde tijdens de presentatie dan ook volop! Maar eigenlijk waren we, om heel eerlijk te zijn, wel een beetje verrast door de opkomst. Het werk van Neda is natuurlijk best abstract en ook de manier van presenteren was best een beetje kunst kunsterig. Maar toch: De Van der Pekbuurt was net zo goed vertegenwoordigd als Overhoeks en de creatieven. En niet alleen dat, er waren mensen van alle leeftijden bij de presentatie aanwezig.

Voor ons was het erg goed om te merken dat buurtbewoners er inmiddels kennelijk aan gewend zijn dat ze gewoon bij ons binnen kunnen lopen, een praatje kunnen maken met kunstenaars en dat er iets te zien of te doen is. Aan de andere kant was dit ook voor Neda een interessante ervaring. Zij reist de hele wereld over en presenteert haar werk meestal in galeries en meer traditionele kunstinstellingen. Om dan ineens geconfronteerd te worden met buurtbewoners en hun kinderen die een praatje met je maken over de buurt en meer over jouw werk willen weten is dan best een eyeopener!

Inmiddels is de presentatie alweer een tijdje achter ons. In de tussentijd hebben heel wat meer mensen het werk van Neda gezien en posters mee naar huis genomen. Er is zelfs een hele groep kinderen van Noordjes Kinderkunst is langs geweest. Kortom: wij zijn tevreden! We laten het werk van Neda dan ook nog een tijdje langer in de voorkamer staan ;)

 

Voor foto’s van de opening en meer updates zie www.facebook.com/kijkruimte

Leave a Reply