Etc, etc, etc…

>

January 16, 2012

Op zaterdag 14 januari presenteerden we nieuw werk van de Portugese kunstenaars Joao Sousa Cardoso en Antonio Preto. Het was onze eerste presentatie in het nieuwe jaar en besloten er dus ook maar meteen een nieuwjaarsborrel aan vast te koppelen. Om deze ook muzikaal op te leuken vroegen we de Portugese zangeressen Ana Deus en Anabela Marcos om een optreden te verzorgen.

Het was al rond de klok van vieren stampvol bij KijkRuimte. Zowel buurtbewoners als mensen uit andere delen van Amsterdam hadden wel zin in een beetje Fado. Rond vijven begon het optreden. Ana en Anabela zaten, net als toen ze kleine meisjes waren, op de trap naar de slaapkamer boven en zongen een aantal liedjes samen.

Na het optreden was het inmiddels behoorlijk donker geworden buiten waardoor de nacht installatie van Joao goed tot zijn recht kwam. Joao heeft vele tientallen zwart wit kopieën in de gang en op de witte muren van de voor- en achterkamer van KijkRuimte geplakt en deze met behulp van blacklight uitgelicht. De beelden samen vertellen een verhaal over bannelingen en het zwerversbestaan. Door de manier waarop ze op de muur geplakt zijn, gebruik makend van de filmische montage van attracties, moet de bezoeker wel gaan nadenken over de afwezige beelden.

 

In de keuken is het bij presentaties altijd al druk, dat is tenslotte waar de hapjes en de drankjes staan, maar nu helemaal, omdat hier het werk van Antonio werd gepresenteerd. Antonio maakt ruim 50 ansichtkaarten met foto’s van objecten en details op straat in de Van der Pekbuurt en verstuurde deze, voorzien van een commentaar of kanttekening, naar nietsvermoedende buurtbewoners. Antonio hoopt dat dit het begin kan zijn van een briefwisseling tussen hem en Noord.

Het werk van Joao en Antonio is nog tot en met 11 februari te zien bij KijkRuimte. Klik voor meer informatie over João en hier voor meer informatie over António.

         

Leave a Reply