Een Russische premiere in Noord

>

February 16, 2012

Afgelopen zaterdag 28 januari hadden we een heuse filmpremière in KijkRuimte. Een première met een Russisch tintje. De Russische Natalia Pershina die de afgelopen maanden bij KijkRuimte te gast was, vertoonde haar film ‘A Detective Story about Amsterdam North part 1’. De film is tot stand gekomen door de kledingworkshops van Natalia die zij in november en december 2011 organiseerde bij KijkRuimte. Buurtbewoners namen dierbare kledingstukken mee en deelden hun gevoelens en verhalen die de kleren met zich meebrachten, met Natalia. Naar aanleiding van de verhalen heeft Natalia het script geschreven. Het script kan je zien als een collage van verhalen die de buurtbewoners met Natalia hebben gedeeld.  Die middag waren dan ook al snel de stoelen gevuld met toeschouwers die niet alleen uit Noord kwamen maar uit alle hoeken van Amsterdam. Zoals de filmtitel al verraad zal er er ook een part 2 verschijnen. Natalia heeft op haar blog een dagboek bijgehouden waarin ze haar proces en het contact met de buurtbewoners beschrijft. Geïnteresseerd in Natalia’s blog, klik dan hier.

De film verteld niet één verhaal maar belicht drie onderdelen die staan voor Amsterdam Noord. De persoonlijke verhalen van buurtbewoners die de kledingstukken met zich meebrengen, de sociale realiteit van de mensen die hier in noord actief zijn en de huidige betekenis van Asterdorp die op eigenzinnige wijze wordt benadrukt in de film, wat een historische context aan de film geeft. Ten slotte wordt ook de situatie rondom een verdwenen meisje die tijdelijk in Noord verbleef tijdens Occupy Amsterdam, meegenomen in de film. Hiermee wordt de actuele context van de film benadrukt. Wat Natalia wil laten zien zijn de huidige relaties, emoties en de verhalen die achter de buurtbewoners schuilgaat. De relatie die mensen bijvoorbeeld hebben met hun kleding is niet alleen van praktisch belang, het maakt ze letterlijk en figuurlijk warmer door de herinneringen die de kleding met zich meedraagt.  Daarnaast wil Natalia de kwetsbaarheid van mensen die blootgesteld worden aan veranderingen in de (sociale) omgeving blootleggen. Niet alleen de buurtbewoners spelen een rol in deze film maar de rol van de kunstenaar wil Natalia benadrukken. Ze pleit voor duurzaamheid als het gaat om kunstprojecten in de wijk, dat vergroot de kans op een waardevol eindresultaat. Natalia is van mening dat je als kunstenaar niet alleen de omgeving moet aankleden door enkel aanwezig te zijn, maar je moet ook in staat zijn te kunnen onderzoeken, te reflecteren en te veranderen. Natalia zal dan ook in de toekomst haar werkzaamheden bij KijkRuimte voortzetten wat zoals hierboven al staat beschreven, zal resulteren in ‘A Detective Story About Amsterdam North part 2’. Wij zijn benieuwd…

Na de film was iedereen uitgenodigd voor een hapje en een drankje maar het nagesprek nam de overhand. Natalia’s film had een hoop vragen opgeroepen waardoor er een mooie interactie ontstond tussen buurtbewoners en overige Amsterdammers. Heb je de première gemist maar ben je erg benieuwd naar de film dan kan je de komende twee weken nog de film komen bekijken bij KijkRuimte. Daarnaast hebben we ook het proces van het project in beeld gebracht in een mooi overzicht.

Sinds 2003 maakt Natalia deel uit van het collectief Chto Delat / What is to be done? die werken met thema’s zoals politiek, kunst en activisme. Het collectief bestaat niet alleen uit kunstenaars maar ook uit schrijvers, critici en filosofen. Voor meer informatie over Natalia haar werk en project bij KijkRuimte klik dan hier en hier.

 

Leave a Reply