De Spandoekotheek heeft er drie nieuwe doeken bij!

>

April 11, 2012

Leerlingen van het Barlaeus Gymnasium Amsterdam ontpoppen zich tot ware graffiti kunstenaars tijdens een Spanonymous workshop bij KijkRuimte.

Op dinsdag tien april heeft een groep van tien leerlingen van het Barlaeus Gymnasium meegedaan aan een Spanonymous workshop. Spanonymous is een kunstenaarscollectief uit Amsterdam-Noord dat multi-inzetbare spandoeken maakt. De steeds groter wordende verzameling spandoeken, de Spandoekotheek genaamd, kan door iedereen worden geleend en ingezet tijdens allerlei verschillende manifestaties of demonstraties. Klik hier voor meer informatie over Spanonymous.

De dag begon met een korte introductie over de Spandoekotheek. De leerlingen kregen de spandoeken niet alleen in het echt te zien, maar ook op foto’s. Veel van de doeken zijn al regelmatig te zien geweest op televisie, in de krant en op de diverse nieuwssites. Vervolgens hebben de leerlingen tijdens een korte brainstormsessie een aantal thema’s en beelden uitgekozen om een spandoek over te maken. Een groepje ging werken aan een doek over het milieu, een andere groep werkte met het thema geld en de laatste groep dacht verder over de vraag wie nou eigenlijk de regie voert.

Na een korte lunchpauze begon het echte werk: ontwerpen! Met een stapel papier en pennen op tafel ging dit de leerlingen bijzonder gemakkelijk af. Het duurde dan ook niet lang voor de eerste groep klaar was om het spandoek ook echt te gaan maken. Met behulp van een beamer werden de ontwerpen op de muur geprojecteerd, waar de leerlingen deze vervolgens weer overtrokken op een groot stuk karton. Hier sneden ze de sjablonen uit. De laatste stap was het goed schudden van een bus graffitiverf en het ontwerp op een doek sprayen. Vooral de laatste stap is natuurlijk een spannend moment: valt het tegen of wordt het echt zo mooi als je je had voorgesteld? En ja hoor, de resultaten mogen er zijn! De leerlingen hebben zich ontpopt tot ware graffiti kunstenaars en de drie door hen gemaakte doeken worden meteen opgenomen in de Spandoekotheek en zijn vanaf nu te leen bij KijkRuimte.

Om de dag in stijl af te sluiten hebben de leerlingen de doeken meteen even aan een vuurdoop onderworpen tijdens een ‘mini pop-up demonstratie’ bij het pontje over het IJ. Dit moment was niet voor alle Barlaeanen even makkelijk, want daar sta je dan ineens met je spandoek… Toch hebben de meeste leerlingen ook dat moment gelukkig goed doorstaan. Kortom: drie mooie nieuwe doeken en tien nieuwe Spanonymous leden in de dop! Al met al een goede dag dus.

En hier zijn de nieuwe spandoeken!!!

 

Leave a Reply