Cadeautje van de Buurman

>

July 17, 2010

photo-855

Ondanks het lawaai van het verjaardaag’s voorstelling van Spaanse kunstenaar en DasArts student, Miguel Melgares, waar hij een houte jamon kapot maakte met een axe laat in de avond, na wat sterke meningen gewisseld te hebben, heeft onze buurmaan ons iets lekkers gegeven.

Een huis in een residentiële straat is niet de makkelijkste situatie voor wilde performance kunst, maar wij willen ook consequent blijven met onze omgeving en de mensen rond ons heen, waarmee we deze project ook in grootdeels doen. Buren kunnen altijd zowel zich irriteren als het goed met elkaar hebben, maar we zijn wel bijzondere buren, zeg maar.

Begrijp hiervoor moet verdiend worden en wij willen ook weten wat anderen van ons denken. De Buurman, eigenaar van de Turkse nacht winkel, die we vaker naartoe gaan, is het soms zat met het stereotypische beeld die mensen geven aan Islamatische cultuur, alsof het niet deel maakt van de Nederlandse cultuur. Hij zegt “Jullie als kunstenaren kunnen lawaai maken en dat is kunst… maar als Islamatische mensen hetzelfde doen, dan is het last”. Misschien heeft hij ook gelijk in, maar we willen zulke stereotypen ons niet laten stoppen maar, in respectvolle manieren, dat juist confronteren.

We geven de platform voor kunst, maar onze buren geven ons een rijke, levende context en zonder dat weten we ook niet wat dit soort kunst mag betekenen… kunstenaren die met ons werken moeten dit ook begrijpen en een relatie vormen met de buurt, tijdens hun periode hier. Daarom maken we het mogelijk voor mensen vanaf straat binnen te lopen en met de kunstenaren te praten tijdens hun proces, heel anders dan bij een traditionele gallerij.

We gaven hem een worteltaart met aangeboden excuses en hij gaf ons op hetzelfde boord, wat heerlijke Turkse balaklava terug. Zoet maakt alles weer zoet.

Leave a Reply